cover image
Egyéb

Szegedi bravúr: 4 év után kapott ki otthon az Eger

2014. március 21. 20:05

Egy sok hibával tarkított meccsen a szegediek jóval pontosabbak voltak, ezzel nagy bravúrt hajtottak végre.

Gór-Nagy Miklós egri oldalról hiányzott a keretből sérülése miatt, a vendégeknél végül mindenki vállalta a játékot. A Szeged a Szolnok elleni idegenbeli bravúrt ismételte volna meg (nem a zuglói vereséget), az egriek pedig folytatták volna ott, ahol a Honvéd ellen abbahagyták, pontosabban egy szép sikerrel feledtették volna a görög BL-túra súlyos vereségét. Vincze Balázs piros lapot kapott a BVSC elleni elveszített bajnokin, így Varga Péter ült a vendégkispadon.

Decker Ádámot egy szemvillantás alatt kiszórták, az előnyt Biros Péter lőtte el, de a kapufa és Nagy Viktor mentett. A szegediek Lukas Seman emberelőnyös góljával szereztek vezetést, Bundschuh Eriket állították ki. Gyors adok-kapok, gyors két kiállítás, szegedi vezetés lett a vége (0-1).

Fotó: Kovács Anikó/archív

Fotó: Kovács Anikó/archív

Egy hamvába holt vendégakció után Salamon Ferencet teljesen egyedül hagyták, nem hibázott a jobb szélről (1-1), a következő támadásnál viszont átlőtte a falat Aljosa Kunac (1-2), nagyon lendületesen kezdte a meccset a Szeged. Bátori Bence vállalt egy szabadot, de Nagy résen volt, majd Bedő Krisztián ellen kontrát fújt Vogel játékvezető. Salamon tisztán lőhetett aztán, de meglehetősen rosszul, a szegediek pedig megindultak, az akció végén Tóth Márton fordult le 5 méterest érően: Juhász Zsolt értékesítette azt (1-3).

Két centertől eleresztett csavar következett: Bedőé vérszegényre sikeredett, a vízen haladt a labda Nagy kezébe, Semané viszont remek volt, Bisztritsányi Dávidnak nagy bravúrt kellett végrehajtania. Nagy Viktor talán még ennél is nagyobb védéssel jelentkezett: egy időkérés után Salamon kínálta meg. Maradhatott az egrieknél a labda, a második fórt már Bátori bevágta (2-3). Biros Péter egyenlített egy megúszást követően (3-3), majd Tóth lőtt a blokkba egy emberfóros szituációban. Két Nagy Viktor-védéssel zárult az első negyed, amely reményteljes folytatást ígért.

Szépen húzta szét a szegedi védelmet az Eger a második akciónál, Nagy azonban védte Salamon lövését, sokadjára. Kiss Csaba nem sokat szórakozott előnyben, Sántavy Máté ment ki, a labda meg be, a kapuba (3-4). Kisvártatva Bundschuh lóbált ötöt, mire ellőtte, Nagy könnyen fogta a próbálkozást, a túloldalon viszont Molnár Tamás egyet sem lóbált, messziről lepte meg Bisztritsányit (3-5).

Elpackázott egri előny jött ezután, majd Bundscuch ejtett, Nagy Viktor bekanalazta a kapuba (4-5). Nagy kérdés volt, a hazaiaknak feljavul-e az emberelőnyös statisztikája a folytatásban. Erre választ kaphattunk rögvest, mert Lőrincz Bálint és Juhász páros kiállítása után az egri akciónál jött az újabb síp: Kunacnak kellett kimennie, Dabrowski Norbert időt kért, majd Biros lövését Nagy hatástalanította (már teljes létszámú védelemmel). Aztán jött a 6. egri fór, Bátori már nem teketóriázott, 5-5.

Szivós Marci lövését Bisztritsányi kapufára tolta (ez is előnyben esett meg egyébiránt), majd 1:02-vel a nagyszünet előtt időt kért Varga Péter, ugyanis érkezett a szegedi előny is. Szivós vállalta el, de leperdült a labda a kezéről, szokatlan. Az utolsó perc elég hektikusra sikeredett, de érdemi esemény is történt: Kiss Csabát cserével végleg kiállították a játékvezetők – 5-5 a nagyszünetben.

Nem árt megjegyezni, hogy a félidőben Nagy Viktor 11/16-os mutatóval állt (69%), hazai oldalon ugyanez 4/9 (44%) Bisztro esetében.

Gyönyörű góllal nyitott a Szeged a harmadik negyedben: Bedő kiállítása után Juhász a jobb sarokból ívelt középre: Sánta emelkedett a kapu torkában, és behúzta (5-6). Az Eger a center megjátszásával próbálkozott, nem nagyon jött össze. Bundschuch dörgő kapufát lőtt, majd visszaúszás után mehetett pihenni, Szivós ejtése azonban nem jött össze. Sok volt a hiba, az embernek az volt az érzése, a végén az dönt majd, melyik klasszis nyugszik meg, és old meg higgadtan egy vagy két akciót.

A negyed közepén egri előnynél kért időt Dabrowski Norbert, és a meccs első igazán szép egri gólja következett ezután: Biros emelte be Bedőt, aki szépen emelkedett, 6-6.

Szépségben lepipálta Molnár Papesz aztán, Tóth Márton beejtett labdáját kotorta be, hátradőlve, újra szegedi előny, ráadásul kimaradt az újabb egri fór, Biros lövését Nagy védte.

Majd begörcsölt a világbajnok kapus lába, kényszerű szünet következett. A combját is ápolni kellett a kapusnak, kérdéses volt a visszatérése. Aztán visszatért, mindenki örömére. 0:24-gyel a vége előtt fontos védése is volt eztán Bundschuch lövésénél. Igen, a lövés és a sérülés között eltelt majd’ 3 perc, mondjuk úgy: sok hibával.

Szivós kétgólosra növelte volna a Szeged előnyét, de tiszta helyzetben mellélőtt a negyedik negyed elején, miközben az egriek két támadásukat is buta hiba miatt nullázták le, a harmadiknál pedig Biros kapufára ejtett megúszása után.

Kunac góljával 5:39-cel a vége előtt 8-6-ra vezetett a Szeged, egyszerűen pontosabb volt ezen az estén a vendégcsapat, több energiát tettek a mérkőzésbe, az Eger pedig rettentő görcsösen küzdött. Szivós blokkolása nagyon kellett aztán a szegedieknek, egy kimaradt fór után viszont Juhász Zsolt csodálatos ejtése már háromgólos vendégelőnyt eredményezett (6-9!).

Molnár Tamás szabálytalankodott 2:55-tel a vége előtt Birossal szemben, 5 méteres következett, belőtte a sértett (7-9). A szegediek lassították a játékot, de a hazaiak támadhattak a mínusz egyért, Biros lövését Nagy Viktor közelről hárította. 1:14-gyel a vége előtt időt kért az Eger, hiába.

Győzött a Szeged, ezzel az Eger a 2009-10-es bajnokság utolsó mérkőzése (akkor a Vasas Egerben nyerte meg az utolsó találkozót 10-9-re) óta először kapott ki odahaza magyar bajnokin.

Az alapszakasz elsőségért folytatott harcban megint a Szolnoknál a labda.
 
Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője a Digi Sportnak: "Tudtuk, hogy nem az ellen a Szeged ellen kell készülnünk, amely kikapott a BVSC-től, hiszen az a meccs nem sokat számított, az a Szeged az igazi, amelyik megverte a Szolnokot. Apró dolgokon ment el a mai meccs, sokszor kiesett a kezünkből a labda. Persze, ezek mentális dolgok, Salamon Ferinek volt ejtése, ami kimaradt, Nagy Viktor jól védett, elbizonytalanodtunk. A győzelem elmaradt, de pozitívum, hogy a hitünket nem veszítettük el. Az alapszakasz első helyünket ezzel minden bizonnyal elveszítettük, és így valószínű a Szeged ellen játszunk majd. Állunk elébe!"
 
Varga Péter, a Szeged megbízott edzője a Digi Sportnak: "Ez egy óriási csapatmunka volt, mindenki hozzátette azokat az építőkockákat, amiket a héten Balázzsal felépítettünk. Az jött ki jobban ebből a meccsből, aki kevesebbet hibázott. A védekezésünket kiemelném, és azt is, hogy Viktor szenzációsan védettés jól blokkoltunk. Az Egert 7 gólon tartani nem kis dolog. A BVSC elleni vereség nagy pofon volt, de már a hét elején sikerült felrázni a csapatot abból. Ez a meccs megmutatta, mire vagyunk képesek, ha odatesszük magunkat."

Eredmény – férfi ob I.-es bajnokság, 23. forduló:


ZF-Eger – Diapolo-Szeged 7-9 (3-3, 2-2, 1-2, 1-2)
Játékvezetők:
Vogel, Németh

Eger:
Bisztritsányi – Graham, Bátori 2, Bundscuch 1, Biros 2 (1), Kovács Gábor, Varga II Csere: Salamon 1, Bedő 1, Zalánki, Lőrincz, Sántavy. Vezetőedző: Dabrowski Norbert
Szeged: Nagy V. – Decker, Szivós, Juhász 2 (1), Tóth M, Kiss Cs. 1, Seman 1, Szivós. Csere: Kunac 2, Sánta 1, Hegedűs, Molnár T. 2, Jansik Sz. Vezetőedző: Varga Péter

Gól/emberelőny: 3/11, illetve 3/10
Ötméteresek: 1/1, illetve 1/1
Kipontozódott: Hegedűs (30.)
Cserével végleg: Kiss Csaba (16.)
 
További program:
 
KSI - Szolnoki Dózsa-Közgép, március 22., szombat, 11 óra
Széchenyi Bank-FTC - RacioNet-Honvéd, március 22., szombat, 13 óra 45 - Sportklub - ÉLŐ
Valdor-Szentes - Lactiv-Vasas, március 22., szombat, 18 óra
PVSK-Füszért - Debreceni VSE, március 22., szombat, 19 óra
OSC-Újbuda - BVSC-Zugló, március 22., szombat, 19 óra
Hegyvidék-Ybl - Kaposvári VK, március 22., szombat, 20 óra 30
Vízilabda hírek
eger
szeged
zf eger
diapolo szeged
Nagy Viktor