cover image
Egyéb

Itt az ob I/b-s válogatott – copyright: Faragó Tamás

2014. április 19. 17:47

Ob I/b-s válogatottat szervezett Faragó Tamás – Kenéz György vezetésével már edzésük is volt, kétkapus meccset is vívtak. Az ötletgazdát faggattuk.

„Szerintem nincs olyan ob I-es edző, aki tudná, mi van az ob I/b-ben – az utóbbi évtizedekből egyedül Biros Peti került onnan elő látványosan, Miskolcról, más nem nagyon. Ezért gondoltam, hogy csináljunk egy válogatottat, rendszeres edzésekkel” – vezette fel a kezdeményezést Faragó Tamás.

A gondolatot tett követte: a másodosztályban dolgozó edzőket megkérték, ajánljanak tehetséges, legfeljebb 23 éves pólósokat, akikkel érdemes egy kicsit külön foglalkozni, és akiknek perspektíva lehet egy ob I-es gárdához csatlakozni.

„Sok általunk nevelt játékos játszik a második vonalban – szerintem nem baj, ha segítséget kapnak azok az edzők, akik szét akarnak nézni a hazai piacon, mazsolázhatnak ebből a válogatottból – mondja Tonó. – Az tény, hogy fiúk akcelerációja 17-18 éves korukra befejeződik, kialakul a fizikumuk, ugyanakkor akadhat nem egy és nem kettő, akinél esetleg csak húsz után esik le a tantusz, hogy még valami komolyat akarnak ettől a sportágtól. A szellemi fejlődés beindulhat ezután is, és játékintelligencia szempontjából is tudnak még mit tanulni, azaz ne gondoljuk, hogy akik húszéves korukra nem ob I-es játékosok, azok elveszett emberek.”

A válogatott felállításának egyértelműen a „gondolatébresztés” a célja: mind a játékosok számára, mind a velük esetleg számolni kész szakemberek számára. „És egyébként is, a másodosztályban számos olyan város csapata játszik, amelyik nincs benne a klasszikus körforgásban, azaz nincs különösebb esély, hogy mondjuk egy tehetségesebb nagykanizsain megakad a szemünk.”

A keret már túlvan az első foglalkozásokon (Kenéz György és fia vezetésével), sőt, egy kétkapus tréningen is, amelyen a BVSC együttesével meccseltek. „Märcz Tomival (a BVSC edzőjével) néztük őket, és mondhatom, egyetértettünk abban, hogy az itt szereplők húsz-huszonöt százalékának jó esélye lehet arra, hogy az ob I-ben játsszanak.”

Faragó Tamás szerint itt egyféle „egymásra találásról van szó”, hiszen az ő elképzelése, mint kiderült, egybecsengett a keretbe érkező játékosokéval, akik közül többen is ob I-es álmokat dédelgetnek, ám eddig nemigen vezetett át út a túlpartra, úgymond.

„Kenéz Dzsajáékkal ambicionáljuk az érdeklődő játékosokat, én mint mentor elmondtam nekik: ha a véleményemre, véleményünkre kíváncsiak, szívesen elsoroljuk, mi mindenben kell az illetőnek tovább fejlődnie ahhoz, hogy ob I-ben játszhasson.”

Arról, hogy miként született meg az idea, Faragó Tamás nem árult el sokat. Csupán annyit mondott (persze nevetve): „Mivel az enyém, nem is nagyon lehetne más, mint jó ötlet.”

Az ob I/b-s válogatott kerettagjai:

Hódmezővásárhely: Kristó Viktor
Pécs: Nádasdi Gergő, Takács Kristóf, Safrankó Donát, Barta Dávid /1996
Szolnok: Kalmár Milán, Nagy Richárd /1992/
UTE: Dobay Gergely, Dobay Péter, Csongár István, Mocsári Máté
Kecskemét: Simon Gábor, Szabó Boldizsár, Monostori Balázs
Cegléd: Csoma Kristóf, Polovic Krisztián
Nagykanizsa: Skriba Szabolcs
Békéscsaba: Gruba Miklós
Miskolc: Nébald Olivér, Jakab Damján, Keresztes Ferenc, Halmos Péter, Párkány Ákos, Jakab Dániel
ASI: György Viktor, Berta Pál, Hill Péter
OSC/Neptun: Szentesi Máté
Debrecen: Macsi Patrik, Soltész Alpár, Smitula Gergő, Kaszanyi Roland
watch?v=UGGepOO02Uk&feature=youtu.be  
Vízilabda hírek
faragó tamás
ob 1 b-s válogatott