cover image
Egyéb

Tíz gólt mért az USA-ra a magyar válogatott!

2015. február 13. 18:01

A IX. Volvo-kupán a magyar válogatott Egyesült Államok válogatottja ellen kezdte meg szereplését. Benedek Tibor csapata parádés támadójátékkal 21-11-re nyert - ennyit a nehéz meccsről. Holnap az olimpiai bajnok horvátok ellen bizonyosan nehezebb dolga lesz.

A IX. Volvo-kupa nyitómeccsén az olimpiai bajnok Horvátország 11-5-re győzte le Kanadát.

A magyar válogatott 18.30-tól Egyesült Államok ellen kezd.

A találkozót a spanyol Colominas és a kanadai Terpenka vezeti.

Benedek Tibor 16-os keretéből a beteg Mezei Tamás mellett Decker Ádám és Erdélyi Balázs kapott ezúttal pihenőt.

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK:
 
1. NEGYED:
 
Az amerikai vezették az első támadást, és rögvest büntetők kaptak: Bonnani belőtte. (0-1)

Bedő Krisztián ellen kontrát fújtak, majd Nagy Viktor védett nagyot. A második támadásunk már sikerrel járt: Madaras Norbert bombázott középről a kapuba. (1-1)
watch?v=oFjpXSeiMj4&feature=youtu.be

 
Bátori Bence blokkolta Cupido lövését, majd elöl Varga Dénes a rá jellemző lazasággal és pontosággal lőt szépségdíjas gólt. (2-1)
 
Az amerikai emberelőnyt kivédekezték a mieink, majd Salamon Ferenc növelte kettőre az előnyt. (3-1)
 
A vendégek támadása ismét elhalt a védelmünk ellen, más kérdés, hogy mi sem jártunk elöl sikerrel Dunstan jobbszélről leadott kísérletét szögeltre ütötte Nagy Viktor, majd Német Tonit állították ki. A fórt a bal oldalról Bonanni lőtte be. (3-2)
 
Átellenben Bedő beforgatta a védőjét, jött a jogos ötös: Salamon vágta be kíméletlenül. (4-2)
 
A vendégek támadásába kontrát fújtak a bírók, majd Bedő meglepetésgólja növelte az előnyt. (5-2)
 
Gyorsan válaszolt az ellenfél: Samuels emberelőnyből volt pontos. (5-3)
 
Mi is fórt harcoltunk ki, amelyet gyönyörűen játszott meg a csapat: a pontos befejező a kapu előtt kiemelkedő Gór-Nagy Miklós volt. (6-3)

Nagy Viktor labdát fogott, Bátori kicsit elhamarkodottan a blokkba lőtt, majd Manhercz Krisztiánt állították ki. Dejan Udovicsics szövetségi kapitány időt kért. Bejött: Samuels középről lőtt precízen a megjátszott fór végén. (6-4)
 
Madaras lövését védte Holland, majd a centerben próbálkozó Hallockot gyűrték le a mieink. Támadásunkba kontrát fújtak, de az amerikaiak sem mentek semmire. Négy másodperccel a negyed vége előtt Benedek Tibor időt kért. Megérte! Szivós középről Vámos Mártonnak passzolt, a Szolnok játékosán meg hiába lógott az embere, a bal felső sarokba bombázott! Pazar! (7-4)


Fotó: Kovács Anikó

Fotó: Kovács Anikó

2. NEGYED:
 
Varga Dénes lövése nem járt sikerrel, de Samuelsé sem - utóbbinál Nagy Viktor védett nagyot. Az újabb amerikai támadás emberelőnyt hozott számukra, amelyben Angyal Dániel blokkolt remekül. Mi jobban játszottuk meg az emberelőnyt: Bedő lőtte a nyolcadikat. (8-4)
 
Egy-egy elhibázott támadás után Bowen lőtt nagyot, de Nagy Viktor a helyén volt. Holland a túloldalon nem, de inkább Varga Dénes zsenialitásának tudjuk be a kilencediket. (9-4)

Hátul ismét jól zárt a retesz, avagy a védekezés a jelek szerint elkezdett működni. Visszaúszás közben Gór-Nagyot szórták ki, Samuels középről kíméletlen volt. (9-5)
 
A soros kontra nem jött jól, Bátori kiállítása még kevésbé, szerencsére a blokkok a helyükön voltak. Bátorit felpaprikázhatta a kiállítása, mert a túldaldalt minden dühét beleadva lőtt hatalmas gólt. (10-5)

Látva fiai védekezésbeli szenvedését, Udovicsics időt kért. 
 
Mi kivédekeztük a támadásukat, ők nem a miénket: Salamon lőtt újabb akciógólt. (11-5)
 
Szivós Mártont kiállították (másodszor) Bowen ezúttal pontosan célzott. (11-6)
 
Samuels kiállítása után Benedek Tibor időt kért. A fórt megjátszották a játékosok, Madaras lövése azonban a kapufán csattant. Az amerikaiak semmire sem mentek elöl. Mi sem, majd Bedőt állították ki. Bowen volt újra a lövő, Madaras azonban blokkolta. Őt meg elöl Cupido, avagy újra a vendégek jöhettek.
 
Vége a második negyednek, 5 perc szünet.
 
Időközben megérkezett az uszodába Colleen Bell, az Egyesült Államok új budapesti nagykövete is.
 
3. NEGYED:

Kis technikai szünet után folytatjuk a közvetítésünket. Ami a 3. negyed 5. percáig történt: Mann, majd Vámos és Német lőtt gólt, ezzel továbbra is nagy fölénnyel vezet a válogatott.
 
Varga Dénes unta meg a kissé nagyobb magyar gólcsendet, pazar távoli találata jelentette a 14. magyar gólt (14-7). Salamon Ferencé sem volt piskóta a 7. percben, előtte Nagy Viktornak kellett kétszer is közbeavatkoznia. Bonanni, akit nemrég a FINA az év játékosának is jelölt, teljesen váratlanul ejtett volna a jobb sarokba. SALAMON FERENC GÓLJA A VOLVO-KUPÁK TÖRTÉNETÉNEK 300. MAGYAR GÓLJA VOLT.

A 8. percben aztán Angyal Dániel középről lőtt akciógólt, amelyet megelőzött egy magyar szerelés Nagy Viktor kapuja előtt, hárman ugrottak a mieink közül a labdára.
 
14 másodperccel a negyed vége előtt Benedek Tibor még időt kért, de kiteljesedni már nem tudott a magyar akció, 16-7-tel jött a zárónegyed.
 
4. NEGYED:
 
Bátori Bence nagy góljával indult a negyedik negyed (17-7). Manhercz gyönyörűen ejtett a hosszúba, majd Cupido lőtt gólt. (18-8). Nagy Viktor védéseit ünnepelte a közönség. Salamon ismét pontos volt, már ötödik gólját szerezte. (19-8). Az amerikai támadás sokadszorra halt el a jól védekező csapatunk gyűrűjében, bezzeg Manhercz bevarrta a fórt. (20-8). Zongorázni lehetett a különbséget a felek között. Bonnani ugyan belőtt egy ötöst, de érthetően nem lelkendeztek a vendégek...
 
Cupido betett egy fórt a jobb oldalról, ezzel "jöttek fel" mínusz tízre... (20-10)
 
Madaras kíméletlenül növelte az előnyt - középről bombázott a kapuba. (21-10)

Bowen is eredményes volt, lazult a védekezés. (21-11). Ez lett a vége - ennyit a nehéz meccsről...
 
Benedek Tibor véleménye: "A 21 gólra azt tudnám mondani, mi lenne, ha a támadásokra koncentrálnánk... Nagyon jó mérkőzést játszottunk, sokkal jobb volt, mint amennyire
vártam. A csapat viszonylag kevesebb időt volt így együtt. Jól védekeztünk az első negyedben, nagyon agresszíven. Semmi bajom az utolsó negyedbeli kapott gólokkal, akkor már nagyon vezettünk. Viszonylag könnyű gólokat kaptunk, hármat is, de egyáltalán nem tulajdonítom hibának ezt, inkább csak kiengedésnek, kicsit gondolva a holnapi nehéz mérkőzésre. Kíváncsi vagyok, mi voltunk ennyire jók, vagy ők voltak gyengébbek, ez a horvátok elleni meccsen derül ki.

Nem tudom, melyik ujjamba harapjak, mert ha szeretném, hogy agresszív legyen a védekezés és a szoros emberfogás, akkor ebbe belecsúszik néhány mezőnybeli szabálytalanság és kiállítás. Nem feltétlenül csak a bekkjeinkre fújtak sokat, gyakoroltuk legalább a hátrányt. Még mindig tanuljuk a kispályát, alakul a játékunk. Meg vagyok elégedve a mai teljesítménnyel, szeretném, ha ezt a koncentráltságot és lelkesedést át tudnánk vinni a holnapi mérkőzésre."

 
Dejan Udovicsics, az amerikai válogatott kapitányának rövid összegzése: "A magyar csapat jobb, mint a miénk. Mi annyit tudtunk ma kihozni magunkból, amennyit a magyar válogatott engedett. A mérkőzés egyes szakaszaiban sokat hibáztunk, nem tudtunk kibontakozni. De nem vagyok elégedetlen, vagy dühös a játékunk miatt, hiszen most először játszottunk kispályán. Számunkra ez egy különös meccs volt, meg kell próbáljuk a játékunkat erre a körülményre adaptálni. Ez egy teljesen más vízilabda, teljesen más játék. Biztos vagyok benne, hogy ha többször és többször játszunk így, egyre jobbak leszünk. Ma még a nagycsapatok mögött vagyunk.
Nem vagyok ellene a kisebb pályának, de őszintén szólva minket, amerikaiakat a hivatalos szervezetek meg sem kérdeztek arról, mit gondolunk erről. Most úgy látom, hogy a kisebb pálya az erőre építő válogatottaknak kedvez, így Szerbiának, Horvátországnak vagy épp Montenegrónak. Azok a csapatok, amelyek kreatív játékra képesek, kicsit messzebbről kell kezdjék a tanulást."
 

 
Eredmény - IX. Volvo-kupa nemzetközi férfitorna, 1. nap

Magyarország-Egyesült Államok (7-4, 4-2, 5-1, 5-4)
Laky-uszoda, Szőnyi út, vezette: Colominas (spanyol), Terpenka (kanadai)


Magyarország:
Nagy V. – Bátori 2, Madaras 2, Szivós, Salamon 5, Varga D. 3, Bedő 2. Csere: Gór-Nagy 1, Vámos 2, Német 1, Manhercz 2, Angyal 1. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Egyesült Államok: Holland – Cupido 2, Samuels 3, Bonanni 3 (1), Bowen 2, Smith, Mann 1. Csere: Dunstan, Jakson, Hallock, Carniglia. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicsics

Gól – emberelőnyből: 3/6, ill. 6/15
Gól – ötméteresből: 1/1, illetve 2/2
Kipontozódott: Szivós, Bedő
 
A másik mérkőzésen:
Horvátország-Kanada 11-5

További program:

2015. február 14., szombat
Egyesült Államok–Kanada 17.15
Magyarország–Horvátország 19.00

2015. február 15., vasárnap
Horvátország–Egyesült Államok 10.30
Magyarország–Kanada 12.30
Vízilabda hírek
Volvo Kupa 2015
Benedek Tibor
volvo-kupa