cover image
Egyéb

Elődöntőbe jutott a Ferencváros, egyenlített az UVSE

2015. április 21. 16:54

Újszegeden eldőlt, nem lesz harmadik mérkőzés a szegediek és a zöldek között a bajnoki elődöntőbe kerülésért. Nagy csapatjáték végén nyert 10-8-ra Szegeden a Ferencváros.

Mint a játékosok és az edzők korábban már elmondták - és hinnünk is kell nekik az eddig történtek alapján -, a napi forma dönt majd a két csapat keddi találkozóján is. Az első mérkőzésen is az döntött, igaz, a szegedieknek végig volt esélyük, minimum a döntetlen kiharcolására, végül a Ferencváros 10-9-re győzött.

Előzetesünkben olvasható Varga Péter és Varga Zsolt előzetese. Az alapszakaszban Szegeden 8-8-ra végeztek a csapatok. Ha most döntetlennel zárul a négy negyed, 5 méteresek következnek.
 
A mérkőzés élő közvetítés itt kezdődik:

1. NEGYED
:

A Szeged vezethette az első támadást, miután Manhercz Krisztián elvitte a labdát az első ráúszásnál. A meccset gyászszünet vezette fel, Ambrus Tamás és a kedden elhunyt Konrád Ferenc emlékének adózva.

Kicsit kapkodva kezdett mindkét csapat, a Fradi részéről Joel Swiftet próbálták megjátszani, nem sikerült. Kiss Csaba passza után Varga Zsolt góljával vezetést szerzett a Szeged, emberelőnyből született a gól - 1-0.
 
Aidan Roach egyenlített, ellőtte a szabaddobást, jó döntésnek bizonyult mindez - 1-1
 
Kolozsi Marcell kínálta meg Meixner Marcellt - a két Marcell már az első mérkőzésen is többször villogott, a szegediek kapusa biztosított. Kiállították aztán a negyed derekán Manhercz Krisztiánt, a Fradi Regős Áron révén akkor fejezte be a fórt, amikor már kiegészült éppen a Szeged - 1-2.
 
Le a kalappal a szegedi drukkerek előtt, ezúttal is pazar a hangulat a sátorban.
 
Gárdonyi András fülelt le egy centerbe beadott passzt, nem nagyon sikerül Semant megjátszania a Szegednek. Kolozsi Marcell kihasználja a hazaiak pontatlanságát, nagy lövéssel növelte kétgólosra a Fradi előnyét - 1-3.
 
A hatodik percben Jansik Szilárdot állították ki, Varga Péter időt kért, és nyugtatta a játékosait. Most is Semant próbálták megjátszani, nagyjából sikerült is, de nem ő volt helyzetben, így nem tudta kellőképpen helyezni a labdát, jöhetett a Fradi. Avramovics lőtt aztán a másik oldalon, sikertelenül. Kiss Csaba megúszott, de a labda nem érkezett hozzá.
 
Időt kért a Ferencváros a negyed végéhez közeledve, mivel Kunac kiállítása nyomán emberelőnybe került. Kolozsi vállalta el, mellément a lövés.
 
Kiss Csaba lőtte el a szegedi támadást, Gárdonyi védeni tudott, ezzel zárult az első negyed.
 
2. NEGYED:
 
A második negyed is szegedi támadással indulhatott, és kiállítást is kapott a Szeged. Nem tudták kihasználni az emberelőnyt, Chilkó lőtt sikertelenül. Meixner fogott aztán egy lövést, megvolt tehát az esélye a hazaiaknak, hogy közelebb férkőzzenek.

Emberelőnybe került a Fradi a második percben, góllal fejezték be, Joel Swift lőtte Kunac mellől, 1-4. Kunac próbált javítani a másik oldalon, de csak az oldalhálóig jutott.
 
Meixner védése után a negyedik percben időt kért a Szeged. Kettős emberelőnybe jutott a hazai csapat, de képtelen volt élni a lehetőséggel, Nyéki Balázs szerzett labdát.
 
Elvették a Fraditól a labdát, de Katonás Gergő visszaszerezte, elkapkodta támadásait a Szeged. Pedig volt belőlük sok, Sánta harcolt ki kiállítást, de a blokk menteni tudott. Időt kért Varga Zsolt a 6. percben.
 
A hetedik perchez érve 5-1-re növelte előnyét a Fradi, Jansik Szilárd lőtt gólt. A negyed végén sem változott a játék képe, mert idegesen támadott a Szeged, nem tudtak érvényesülni akcióban, annak ellenére, hogy szereztek labdákat.
 
Csapó Miklós kiállítása után még volt lehetősége a Szegednek, de ez sem jött össze neki, 5-1-es vendégelőnnyel jöhetett a nagyszünet.
 
3. NEGYED:
 
A Fradié volt az első támadás, de az korán elhalt. Emberelőnybe került a Szeged, Kiss Csaba lőtte el, kapufa lett belőle. A másik oldalon hatékonyabb volt az akció, Kolozsi, Marnitz, Swift volt a labda útja, az ausztrál légiós 5 méterest harcolt ki. Marnitz Gergő lőtte, nagy lövés volt, 1-6.
 
Eladta a labdát a Szeged, ráadásul kiállítást is kapott Jansik Szilárd labdaszerzése után, időt kért Varga Zsolt. (Sántát cserével végleg állították ki.) Egy újabb góllal el is dönthetné a Fradi a találkozót, nagyon úgy tűnik. Avramovics próbálkozott emberelőnyben, de nem volt meggyőző, Manhercz Krisztián labdát szerzett.
 
Manhercz Ádám lövése után mentett a blokk, ismét jöhetett a Fradi, a negyedik perchez közeledve. Regős Áron próbált félcsavarral jelentkezni, jelentkezett is, de Meixner védett. Roach ment ki Seman megmozdulása után, emberelőnybe került a Szeged, melynek végén Manhercz Krisztián lőtt a kapuba. 2-6, 1-0 után szerzett ismét gólt a Szeged.
 
Elvették a labdát a zöldektől az 5. percben, de gyorsan elvesztette a labdát a Szeged. Emberelőnybe került Manhercz Krisztián kiállítása után a Fradi, Csapó Miklós pedig kihasználta a fórt, 2-7.
 
Aljosa Kunac szerzett gólt a negyed végén, 3-7 - ez volt az első akciógólja a szegedieknek. Nem végezte el időben a szabaddobást aztán a Fradi, jöhetett a Szeged előre. Avramovicsot állították ki a 7. perchez érve, időt kért Varga Péter. Gyorsan kihasználta a Szeged, Seman fejezte be a fórt, 4-7. Már csak három gól a differencia.
 
Kunacot küldték ki a játékvezetők, emberelőnyben támadhatott a negyed végén a Fradi, Katonás lövése fölészállt, 1:40-nel a vége előtt. A közönség érezte, most kell buzdítania a hazaiakat. 5 méterest harcolt ki Lukas Seman, amely után Varga Zsolt kapott sárga lapot. Manhercz Krisztián lőtte a büntetőt, kihagyta, Gárdonyi védett, ki sem jött a labda róla! Kulcsmomentum volt, alighanem!

Próbálkozhatott még a Szeged, de Seman nem kapott kiállítást. A másik oldalon még Katonás lőtt, de nem ért kaput, 4-7 volt a harmadik negyed végén az állás.
 
4. NEGYED:
 
Csatakiáltással indult neki a negyedik negyednek a Ferencváros. Elhozta a Szeged a labdát a ráúszásnál, de Kiss Csaba ellen kontrát fújtak. Meixner védte Katonás lövését aztán, de maradt a Fradié a labda, Jansik a kapufára ejtett. Ezt követően is támadhatott a Fradi, Swift harcolt meg a labdáért. 
 
Jöhetett egy labdaszerzés után a Szeged, Manhercz Krisztián kapta a labdát, majd Csapót kiállították visszaúszás közben, de beavatkozott a játékba. Büntetőt kapott a Szeged, Kiss Csaba állt oda: bevágta, 5-7.
 
Közeledett a Szeged, ki gondolta volna 2-7-nél. Jansik lőtte el a labdát, kapufa lett belőle. A 3. percben a mínusz egyért támadhatott a Szeged, de Jansik kijavította hibáját, labdát szerzett. Ráadásul Chilkó Mártont kiállították, időt kért Varga Zsolt. A fórt nem sikerült befejezni, Kolozsi kiejtette a labdát a kezéből.
 
A 4. percben elhalt egy szegedi akció, lövésig sem jutottak a hazaiak, ami ebben a helyzetben luxus volt. A kérdés az volt, a Ferencváros be tud-e még egyszer találni, hogy megnyugodjon. Meixner akadályozta ezt meg, Avramovicsnak nem ment ezen a délutánon. Egy-egy rosszul sikerült akció után Kiss Csaba és Katonás Gergely kapott kiállítást, 5 az 5 ellen támadhatott a Szeged a páros kiállítás után. Manhercz Krisztián lőtte el, fölészállt a labda. 

Ernyey Márk a negyed 5. percének végén gólt szerzett, ez a gól borzasztóan fontos volt a zöldek számára, 5-8. Három perce maradt a Szegednek.
 
Jansikot állították ki, Varga Péter időt kért. Varga Zsolt lőtte el, a blokk mentett először, de az ismétlés már összejött, 6-8.
 
A Fradi akciójánál Manhercz Ádám elöl maradt, már kockáztatnia kellett a hazaiaknak. A Fradi támadóideje lejárt, azonban Varga Zsolt ellen 5 méterest ítéltek, nem engedte elvégezni a szabaddobást. Nyéki Balázs belőtte, 6-9. Eldőlt.
 
Fölészállt a szegediek újabb lövése, a következő akciónál Kiss Csaba belőtte a fórt, 7-9. Ernyey válaszolt, 7-10, majd egy Manhercz Krisztián-Manhercz Ádám akció végén utóbbi lőtt emberelőnyös gólt, 8-10. Ez a vége.
 
ELŐDÖNTŐBEN A FERENCVÁROS

Rövid összegzés:

Nagyszerű védekezéssel nyitott a Ferencváros, és az első két negyedben eldöntötte a mérkőzést. Ezt akkor még nem lehetett sejteni, de sokkal higgadtabbak voltak ezen az estén a vendégek, mint a hazaiak, akik nagyon sokat kapkodtak. A zöldek 5-1-re és 7-2-re is vezettek már, a szegediek gólínsége két negyeden keresztül tartott. A ferencvárosiak akkor is együtt voltak, amikor közeledett a Szeged, jól jelzi csapategységüket, hogy az első 9 gólt 9 játékos szerezte - végül csak Ernyey Márk tudott duplázni!

A Szeged a kulcsszituációkban ezúttal rossz döntéseket hozott, kimaradt egy büntető is, így a végén nem sikerült egyenlíteniük.

A Fradi a Szolnokkal játszik az elődöntőben. A másik párharcban 1-0-s Honvéd előnnyel következhet a második felvonás, az Eger a Kőér utcában próbál egyenlíteni szerdán.
 
Varga Zsolt, a Ferencváros vezetőedzője a meccs végén a Digi Sportnak:

"Ezt a mérkőzést Tamás barátom, harcostársam emlékére ajánlom. Remélem, ha látta, boldog. Visszük tovább a szellemi örökségét. Az első két negyed volt nagyon meghatározó ezen a mérkőzésen, a védekezésünk jelentette a különbséget, szerencsére később azt az előnyünket meg tudtuk tartani. Nekem mindig az a célom, hogy olyan csapatot építsek, ahol így tudnak egymásért küzdeni a játékosok. Ez mindig egy olyan émény, ami meghatározza az eredményeket is. Gratulálok a csapatomnak, megyünk tovább." 

Gárdonyi András, aki a meccs legjobbja lett a Digi Sport szerint:

"Ez az elismerés most nemcsak nekem jár, hanem a csapatnak is. Mindenki nagyon megdolgozott azért, hogy nyerjünk és bejussunk az elődöntőbe. Le a kalappal a fiúk előtt, a meccs elején nagyon odatették magukat, igaz, később is. Nagyon jól játszottunk. Számítottam rá, hogy Manhercz Krisztián magasan lövi majd a büntetőt, az első meccsen Varga Zsolt laposan lőtte, gondoltam, most nem így lesz."   

Varga Péter, a Szeged vezetőedzője a meccs végén a Digi Sportnak:

"Azt gondolom, hogy nagyon rosszul használtuk ki a lehetőségeinket. Lehet, hogy egy kicsit enerváltak is voltunk, ami az idegesség vagy a nagy tét számlájára írható. Nagyon sok olyan játékosunk van, akiknek ez az első éve az ob I.-ben, mint meghatározó játékosok. Sok összetevője lehet ennek az eredménynek, lehet, hogy a nagy tavaszi menetelésünk után nem tudtunk annyira pörögni most. A playoff mindig más hangulatú, nem tudtuk a ritmust most felvenni. A harmadik negyedtől ettől függetlenül a csapat megmutatta erejét. Büszke vagyok a játékosaimra, ahhoz képest, hogy indult a szezonunk, idén fantasztikusan játszottak. Még nincs vége, megpróbájuk megtartani az alapszakaszban elért helyezésünket."  

Gerendás György,
a Ferencváros szakmai igazgatója:

"Ez egy jó meccs volt, az elején eldöntöttük, pontosabban belekényszerítettük a Szegedet egy olyan kapkodásba, ami nem jellemző rájuk. Ebből mi nagyon jól jöttünk ki sokáig, persze, még nem vagyunk olyan jó csapat, hogy ezt végig tudjuk tartani. A Szeged viszont van olyan jó, hogy feljöjjön. A végén megmutattuk, hogy ebben a feszült helyzetben a remek közönség előtt is erősek vagyunk. Ez a siker elsősorban Zsoltté, én azért jöttem ide, hogy az ő munkáját segítsem, és a többi csapat, a korosztályos csapataink munkáját segítsem. Két kiváló ember ment el a napokban, ez nagyon rossz, ebben a helyzetben egy kis öröm az elődöntőbe kerülés."
 

Eredmény - az elődöntőbe kerülésért, 2. mérkőzés:

Tiszavirág-Szeged-Diapolo-Ferencváros 8-10 (1-3, 0-2, 3-2, 4-3)
Gólszerzők:
Varga II Zs. 2, Kiss Cs. 2, Seman, Kunac, Manhercz K., Manhercz Á., illetve Ernyey 2, Nyéki, Jansik Sz., Roach, Swift, Kolozsi, Regős, Csapó, Marnitz G.

A két győzelemig tartó párharc végeredménye: 2-0, a Ferencváros javára
 
Egy másik mérkőzést is rendeztek kedden, méghozzá fontos mérkőzést. A KSI és az UVSE-Hunguest Hotels a 11-14. helyért vív különmeccset (a másik ágon a Szentes és a Pécs tesz ugyanígy), az első felvonást nagy izgalmak után, büntetőkkel a KSI nyerte. Azon a találkozón az utolsó pillanatban nem adták meg Kovács Róbert gólját, akit a reklamálás után piros lappal "jutalmaztak".

A második meccs is szorosra sikeredett, de az UVSE végig vezetett, és végül meg is nyerte a mérkőzést. A kaput Áts Bertalan védte, aki szerda reggel az UVSE női csapatának vezetőedzőjeként Athénba utazik, az Euroliga négyes döntőjére. Játszott Benczur Márton is, sőt, két gólt szerzett, ő is megy Görögországba, megnyugodhattak, a párharc még nem dőlt el.

A legeredményesebb hazai gólszerző Dávid Zoltán lett, ő 4-ig jutott. A túloldalon szépen küzdött a KSI, a junior Eb-ezüstérmes Kovács Gergő háromszor talált be. Egyenlített tehát az UVSE, a harmadik meccs dönt arról, kinek kell (vesztesként) a bentmaradásért játszania.

Eredmény - a 11-14. helyért, 2. mérkőzés:

UVSE-Hunguest Hotels-KSI SE 11-9 (3-2, 4-4, 2-1, 2-2)
Gólszerzők:
Dávid Z. 4, Benczur 2, Vadovics V., Keresztúri, Korényi, Tóth Z., Sélley-Rauscher, illetve Kovács G. 3, Szöllősi, Hangody Gy., Hangody L., Miklós, Kalanovics, Marnitz M. 

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-1.
 
ds
Vízilabda hírek
szeged
ferencváros