cover image
Férfi
Klub

E.ON OB I: Simázott a Fradi a Szőnyin, az OSC megúszta a leolvadást

2024. március 16. 20:15

Két hét után újabb teljes fordulót rendeztek az E.ON Férfi OB I-ben, immáron másodszor felső- és alsóházra bontva. Az FTC-Telekom a vártnál jóval simábban nyert a BVSC vendégeként, az OSC négygólos előnyt adott le, de végül megmenekült, Biros Péter pedig győzelemmel kezdett az Eger kispadján.

Felsőház

A felsőházi küzdelmek egyszerre kezdődtek meg Szolnokon és Kaposváron, de teljesen ellentétes kimenetelekkel. A Dózsánál a Szeged vendégeskedett, amely eléggé beragadt a meccs rajtjánál, ugyanis 3–0-s hátrányban volt, amikor hat és fél perc elteltével végre be tudta venni Bányai Márk kapuját. A házigazda a második negyed elején már 5–1-re is vezetett, de a félidő hajráját megnyomta a Szeged és egymás után három találattal zárkózott, ezek közül az utolsó percben kettőt vállalt Kürti Dominik. A fordulás után a hazaiak ismét háromra tornázták fel a különbséget, ám nem tudták leszakítani a vendégeket, akik a harmadik negyed végén 8-nál utolérték őket. A vezetés átvételére azonban már nem maradt erejük a szegedieknek, és hiába volt még 9–9-nél is egál, onnan a Szolnok újabb két góllal el tudott mozdulni, a csongrádiaktól pedig már csak egy gólra futotta az utolsó percekben, így a Dózsa otthon tartotta a három pontot.

A Kaposvár a Vasast fogadta, amely aztán vendégként totális erődemonstrációt tartott a klub 113. születésnapjának alkalmából. Bő egy perc elteltével már kettővel mentek az angyalföldiek, és bár eleinte még tartotta a lépést a Kaposvár, az első negyed vége felé elkezdett nyílni az olló. Félidőben már 13–5-ös előnyben voltak a fővárosiak, akik a második után a harmadik játékrészben is beköszöntek hétszer, annak a végén már 9–20 állt az eredményjelzőn. A negyedik negyedben ezek után a kiengedés is belefért, ezt a periódust 5–3-ra megnyerte a Kaposvár és vissza tudott jönni 10 alá, de ez aligha zavarja a piros-kékeket, akik közül 11-en is feliratkoztak a góllövők közé. Közülük kiemelhető Burián Gergely, aki 5/5-tel végzett a találkozón.

Az FTC-Telekom továbbra is hibátlan a 2023/2024-es szezonban, ugyanis a BVSC sem tudta megállítani a Szőnyi úton, sőt igazából megszorongatni sem. Pedig még a hazaiak szerezték meg a vezetést Gyárfás Tamás jóvoltából, míg a vendégek az első négy percben nem is találtak fogást a zuglóiakon. Aztán beindult a henger, a maradék másfél negyedben kilencet hintett a Fradi – miközben csak kettőt kapott –, a harmadik negyed derekán pedig a tízet is elérte a különbség. A negyedikben az addigiakhoz képest ledobta a vasmacskát a címvédő, viszont a BVSC ezzel együtt is csak eggyel tudta csökkenteni a lemaradását, így Nyéki Balázs csapata 16–7-re diadalmaskodott és őrzi az első helyét.

Zuglóban elmaradt a szoros küzdelem, és eleinte úgy tűnt, az OSCHonvéd derbin sem fogja senki lerágni a körmét. Varga Dániel tanítványai jól kapták el a rajtot, a második percben magukhoz ragadták a vezetést, amit utána nemhogy nem adtak ki a kezükből, de fokozatosan növelték is. A második negyedben már négy is volt közte, és ennyivel is fordultak a felek Tóth Márton utolsó másodperces villanásának köszönhetően. A térfélcsere aztán fordulatot is hozott, az addig 10-et lövő OSC totálisan megállt, és bár a Honvéd góltermése is visszaesett, Szivós Márton társasága legalább be tudta venni a kaput (kétszer is), amivel felére csökkentette a lemaradását a záróetap előtt. A hazai pokoljárás pedig nem akart véget érni a negyedikben sem, ezt kihasználta a Honvéd és két és fél perccel a vége előtt egyenlített! 41 másodperc volt vissza, amikor Lars ten Broek megtörte az OSC borzalmas szériáját, majd a Honvéd létszámfölényben támadhatott az egálért, azonban nem tudott élni a lehetőséggel, azaz megmenekültek az újbudaiak.

Alsóház

Időrendben az UVSE és a Miskolc összecsapása volt az első a középszakasz második fordulójában, a két csapat már szombaton késő délelőtt medencébe ugrott a Komjádiban. Az alsóház első két helyét elfoglaló együttes végig szoros és fordulatos mérkőzést vívott, amelyen mindössze egyszer, 5–3-as hazai vezetésnél fordult elő, hogy kétgólos differencia legyen a felek között. Többször változott a vezető kiléte, és ez önmagában igaz volt a negyedik negyedre is, aminek a csattanója az utolsó másodpercre maradt. 9–9-nél az újpestiek emberelőnyben tölthették az utolsó támadásukat, és mivel egy másodperccel a duda előtt Korbács Gábor ezt rosszkéz oldalról, éles szögből gólra váltotta, a fővárosiaké lett a három pont és megerősítették első helyüket az alsóházban.

A Szentes és a KSI is győzelemmel kezdte a szezon második fázisát, most pedig egymással csaptak össze Csongrádban. A gólszegény első negyed után (aminek csak az első percében és az utolsó másodpercében zördült meg a háló) beindult a buli a másodikban, aminek leginkább a hazai drukkerek örülhettek. A Metalcom nem kevesebb, mint hét találatot könyvelhetett el ebben az etapban, amire a sportiskolások „csak” hárommal tudtak válaszolni, és így komoly hátrányba kerültek. A plusz négyhez még hozzá is tudott pakolni a Szentes a második félidőben (negyedenként egyet-egyet), végül 15–9-es győzelmet aratott és megelőzte a Miskolcot a tabellán.

Biros Péter Pécsett debütált vezetőedzőként az egriek kispadján, ahol aztán ki más, mint fia, Samu vezetésével kezdődött az egri gólgyártás. A védekezésközpontú meccsen állandósította 1-2 gólos fórját az Eger, a félidőben is kettővel ment, a harmadik negyed második felében pedig már háromra hizlalta az előnyét. Ebből visszakapaszkodott mínusz egyre a Pécs, majd egy újabb egri gól után ezt megtette még egyszer, amikor már csak négy és fél perc volt hátra. Innentől kezdve azonban mindkét együttes lehúzta a rolót, ami természetesen a vendégeknek kedvezett, így 8–7-re nyertek és elvitték a három pontot, háromszoros olimpiai bajnokunk pedig győzelemmel mutatkozott be edzőként.

Eredmények, E.ON OB I., középszakasz, 2. forduló
Felsőház

Kaposvári VK–VasasPlaket 14–23 (3–6, 2–7, 4–7, 5–3)
Szolnoki Dózsa Praktiker–Zue.hu Szegedi VE 11–10 (3–1, 2–3, 3–4, 3–2)
BVSC-Zugló–FTC-Telekom 7–16 (1–3, 2–6, 2–6, 2–1)
Genesys-OSC-Újbuda–Endo Plus Service Honvéd 11–10 (5–3, 5–3, 0–2, 1–2)

Alsóház

UVSE–PannErgy-MVLC-Miskolc 10–9 (3–3, 2–1, 1–2, 4–3)
Metalcom Szentes–KSI SE 15–9 (1–1, 7–3, 3–2, 4–3)
PVSK-Mecsek Füszért–DIGI-Eger 7–8 (1–2, 1–2, 4–3, 1–1)

(az eredményekre kattintva részletes jegyzőkönyv nyílik)