cover image
Női
Klub

MOL Női OB I: A rivalizálás új fejezete lesz a döntő

2024. május 4. 12:06

Vasárnap délután kezdetét veszi a MOL Női OB I döntője, amit két fővárosi rivális, az UVSE és az FTC-Telekom vív meg. A két együttes az elmúlt két szezonban rengeteg nagy csatát vívott meg, a bajnoki aranyért viszont most fognak először összecsapni.

Mondhatni, hogy bizonyos szempontból összejött az álomdöntő a MOL Női OB I-ben, hiszen az alapszakaszban két domináns együttes, az UVSE és az FTC-Telekom jutott be a fináléba, ráadásul ugyanez a két gárda vívott meg az aranyéremért a 2023-as Magyar Kupa döntőjében is. 

A képlet persze nem ilyen egyszerű, egy bizonyos pontig a tavalyi forgatókönyv is hasonlóan festett, csakhogy az elődöntőben az Eger és a Dunaújváros is végrehajtotta azt a bravúrt, hogy alacsonyabb kiemeltként, pályahátrányból búcsúztatta fővárosi riválisát és végül egymással mérkőzhetett meg a bajnoki címért. Akkor az Eger diadalmaskodott, míg a bronz a Ferencvárosé lett, és bár a legjobb négy mezőnye ugyanez volt idén is, a párosítások annyiban fognak változni, hogy az arany és az ezüst Budapesten marad, a 3. hely sorsa pedig vidéken fog eldőlni.

A két finalista ebben az idényben négyszer is találkozott egymással: szeptemberben a Bajnokok Ligája selejtezőjében az UVSE a Hajósban 11–9-re nyert, aztán a bajnokság 6. fordulójában a Fradi 12–8-cal vágott vissza a Népligetben (ez az UVSE egyetlen veresége ebben a szezonban). Ezt követte a novemberi, rendkívül emlékezetes kupadöntő a Szőnyi úton, ezt az UVSE az utolsó másodpercekben mentett döntetlenre, majd az ötöspárbajt is megnyerte és 13–12-vel az újpestiek emelhették magasba a serleget. A negyedik találkozóra március végén került sor a Hajósban, ahol hiába kezdett jobban az FTC, az UVSE végül átgyalogolt riválisán és 15–9-re nyert, ami tulajdonképpen az alapszakasz-győzelmet és a pályaelőnyt is jelentette Benczur Márton együttesének. 

Ha egy kicsit jobban visszapörgetjük a naptárat, akkor kiegyenlítettebb az eredménysor, annak ellenére, hogy a LEN-kupáért is ez a két alakulat csapott össze és azt is az UVSE vitte el (először 9–8-ra nyert az FTC, a visszavágón pedig 13–9-re az Újpest). A bajnokság alapszakaszában a Fradi oda-vissza legyőzte riválisát, a bronzpárharcot pedig 2–1-es összesítéssel húzta be, itt mindenki hozta a hazai meccsét, és a Magyar Kupa döntőjét is a zöld-fehérek nyerték.

Az UVSE egy év szünet után tér vissza a fináléba: a lilák által 2015 és 2022 között zsinórban nyert 7 bajnoki cím rekordbeállítás, korábban a szentesiek 1994 és 2000 között szintén hétszer lettek aranyérmesek. Ellentétben a nagy riválissal, az FTC-Telekom női együttese első ízben vívhat bajnoki döntőt, azaz a mostani eredmény már történelminek mondható Gerendás Györgyék szempontjából. 

Az UVSE fennállása során hatodszor érheti el a bajnoki arany-kupagyőzelem duplát (2014 és 2018 között egymás után ötször vitték el mindkét trófeát), ebben a műfajban a Dunaújváros vezet (6 duplával). A Ferencváros szintén duplázásra gyúr, ugyanis megnyerheti a női és a férfi bajnokságot is. Erre korábban három alkalommal volt példa: 1984-ben a Vasas, 2006-ban a Honvéd, 2013-ban pedig az Eger tudta hazavinni mindkét aranyérmet.

A két győzelemig tartó párharc vasárnap kezdődik, íme, a pontos menetrend:

  1. mérkőzés: 2024.05.05., 14:30: UVSE–FTC-Telekom, Hajós Alfréd Sportuszoda
  2. mérkőzés: 2024.05.08., 18:45: FTC-Telekom–UVSE, FTC Uszoda - Népliget
  3. mérkőzés (ha szükséges): 2024.05.12., 18:30: UVSE–FTC-Telekom, Hajós Alfréd Sportuszoda